sâmbătă, 18 decembrie 2010

Reguli pt Impodobirea bradului de Craciun

Impodobirea bradului de Craciun  tine foarte mult de gustul personal si de placerea de a face acest lucru impreuna cu persoanele dragi. Cu toate acestea, exista cateva aspecte de care poti sa tii cont daca vrei ca bradul tau de Craciun sa respecte proportiile si sa aiba un aspect armonios. Cu putina atentie si indemanare, vei stii cum sa folosesti o instalatie electrica in deplina siguranta, cum sa conferi adancime bradului si cum sa evidentiezi anumite decoratiuni.


1 Tine cont de dimensiunea bradului
 

Ca numar, brazii mici se impodobesc cu relativ putine ornamente. Ca tip, aceiasi brazi trebuie sa aiba nu mai mult de 2-3 feluri de decoratiuni. Altfel vor fi prea incarcati. De asemenea, ornamentele folosite trebuie sa fie direct proportionale cu marimea bradului. Astfel, la un brad mic de intaltime nu se vor folosi globuri uriase, ca niste mingi.
Daca ai un sistem de beculete pentru un brad mic, incepe cu el. Aseaza beculetele in brad de jos in sus, apoi vezi cat loc iti mai ramane. Ar trebui ca un singur tip de podoabe adaugate in bradul de Craciun sa fie suficient pentru ca acesta sa arate bine.
Brazii mari suporta o gama diversificata de ornamente, iar numarul acestora poate fi destul de mare, atata timp cat se pastreaza proportiile. Nici in cazul brazilor mari nu se recomanda folosirea excesiva a ornamentelor. Chiar si in cazurile in care ai cutii intregi cu globuri si ghirlande, trebuie sa faci o triere. Este foarte important sa tii cont de faptul ca bradul iti arata de cate ornamente are nevoie si, prin urmare, daca iti raman globuri nefolosite, trebuie pur si simplu sa renunti la ele.

2 Foloseste ghirlandele luminoase intr-un mod adecvat
 

Sistemele de iluminare folosite pentru impodobirea bradului trebuie sa fie cumparate cu atentie. Cere vanzatorului sa-ti arate toate documentele care atesta siguranta acestor ghirlande luminoase. Nu le cumpara pe cele mai ieftine, mai ales daca sunt fabricate si din materiale de proasta calitate.
Ghirlandele luminoase reprezinta un adevarat pericol de incendiu si electrocutare daca au fost fabricate fara respectarea standardelor de siguranta. Daca ai deja un sistem de beculete, inainte de folosire se impune o verificare amanuntita. Verifica in primul rand cablul izolator, pentru a nu avea zone rupte. Inlocuieste becurile arse si fa cateva teste de aprindere-stingere. Este important, de asemenea, sa dispui de o priza separata sau cel putin sa eviti supraincarcarea unei prize unde mai sunt si alte aparate.
Ghirlandele luminoase sunt primele care se pun in brad. Se incepe de jos, de la baza, asezandu-le pe ramuri atat spre varfuri, cat si spre trunchi. Astfel, luminitele odata aprinse vor conferi profunzime bradului de Craciun.
Este preferabil sa pui luminitele numai pe crengile mari, viguroase, pentru mai multa siguranta. Daca sistemul de beculete are culori diferite, nu te teme sa le combini pentru ca nu exista reguli in aceasta privinta. Foloseste-ti imaginatia.
Daca ai copii mici sau daca exista animale de companie, este indicat ca aceste beculete sa fie prinse in asa fel incat sa nu se poata ajunge la ele.

3 Prinde beteala (ghirlandele)
 

Beteala trebuie aleasa in asa fel incat sa fie compatibila cu ornamentele. De exemplu, la un brad bicolor, in albastru si argintiu, ghirlandele vor fi si ele albastre sau argintii. O ghirlanda mov, de exemplu, ar fi nepotrivita.
Este bine sa incepi sa prinzi beteala in brad din spate in fata, astfel incat capetele ei sa fie camuflate de acele bradului.
O poti aseza sub forma de U, de la o creanga la alta, pe orizontala, de jur imprejur sau o poti atarna din varful bradului pana spre baza etc. O metoda traditionala de a impodobi bradul este sa o asezi in forma de spirala, urmand forma conica a bradului. Daca insa vrei sa faci un brad intr-un stil contemporan, poti folosi o fasie lunga de organza, pe care sa o asezi intr-un mod aparent neglijent pe brad.

4 Aseaza ornamentele
 

In ceea ce priveste ornamentele, trebuie sa alegi o anumita tema pentru impodobirea bradului. Astfel nu poti sa dai gres, amestecand obiecte mult prea diferite ca dimensiune, textura, culoare sau forma. De exemplu poti face un brad numai din ornamente aurii si rosii.
Aseaza globurile mari in profunzimea bradului, iar pe cele mici spre varfuri. Foloseste ornamentele sidefate in fata celor mate. Cu aceste mici trucuri poti sa conferi adancime bradului si sa-l faci mai interesant.
Prinde ornamentele cu ajutorul carligelor pe care le au, lasandu-le sa atarne pe crengi. Podoabele de brad arata mult mai bine suspendate decat daca sunt lipite de crengute.
In ceea ce priveste distanta la care asezi ornamentele in brad, acest lucru depinde de tema aleasa. In mod normal, este bine sa existe cativa centimetri intre decoratiuni. Astfel, pe aceeasi crenguta nu se aseaza doua globuri (diferite sau identice) si nici pe doua crengute foarte apropiate. Cu toate acestea, in cazul unui brad cu tema “curcubeu”, tocmai densitatea bradului si apropierea globurilor conteaza, pentru ca “fasiile” de culori sa para lipite, ca si cum se contopesc. In final, cata distanta lasi sau nu intre ornamente depinde numai de tine. Este pana la urma o chestiune de gust personal.
In cazul in care folosesti lumanari, acestea nu trebuie niciodata aprinse. Ele pot contribui cu succes la aspectul general al bradului, dar nu se aprind deoarece riscul de incendiu este foarte ridicat.
Daca simti ca ai lucrat prea mult intr-o anumita zona a bradului, fa cativa pasi inapoi. Priveste-l de la distanta si vei sti daca ornamentele sunt asezate corect sau daca ai omis sau supraincarcat unele locuri.
Nu uita de varful bradului. Pentru el trebuie sa ai un ornament cu totul deosebit, deoarece varful este intotdeauna in atentia privitorului. Daca ai un ornament vechi, de familie, un astfel de obiect este ideal pentru bradul de Craciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu