vineri, 31 decembrie 2010

LA MULTI ANI !!

Cand ultimele zile cad din miile de calendare se-aprind steluțe-n crengi de brad ca semn de mare sarbatoare,cand toti ureaza celori dragi cuvinte de iubire la fel va urez si eu acum; mult noroc si fericire.
                                             LA MULTI ANI !!!
Pt toti cei care citesc acest blog

joi, 23 decembrie 2010

Protest la parlament

Parlamentarii şi deputaţii sunt în jurul persoanei care s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Parlamentului. Printre aceştia se află Mircea Geoană, premierul Emil Boc şi Ioan Botiş.
Bărbatului i s-a acordat primul ajutor. Echipe ale ambulanţei şi ale ISU au ajuns la faţa locului.
"Bărbatul este conştient, iar semnele vitale sunt bune. El va fi transportat la spital", a declarat la Realitatea TV, Anca Onofrei, purtător de cuvânt al ISU.
Parlamentarii au spus că acesta era un cetăţean obişnuit. Din primele informaţii, se pare că omul ar fi strigat "Pentru tine, Boc", în timp ce s-a aruncat. De asemenea, bărbatul avea scris pe tricou "Ne-aţi ucis viitorul

marți, 21 decembrie 2010

Oficial: Unirea s-a mutat la Chiajna

Antrenorul noii echipe se numeste Costel Orac, cel care a reusit sa promoveze si Unirea Urziceni in prima liga.

De la Unirea, in lotul celor de la Chiajna vor veni Todoran, Rusescu, Paduretu, Nicu, Muzac, Musat, Cernea, Blay si Balgradean.

"Proiectul nostru e pe termen lung, avem o baza cu 10 terenuri de antrenament, 2 sali de sport, hotel, sala de sport, tot ce trebuie pentru un club care se respecta. Stadionul e englezesc, singurul acoperit din tara. Numarul de locuri il facem in functie de spectatori. Are peste 5000 de locuri.", a declarat  Mircea Minea, primarul din Chiajna, la sportro.

Dintre jucatorii celor de la Chiajna, Trica si Dinita vor continua in prima liga, in timp ce Adrian Iencsi a fost pus pe liber.Bucsaru isi vede visul aproape indeplinit. A vandut jumatate din actiunile Unirii catre primaria din Chiajna, localitate in care echipa va evolua din primavara anului 2011.

Cele doua echipe nu pot fuziona in pauza de iarna, astfel ca Unirea Urziceni va juca la Chiajna, in timp ce Concordia va continua pana in vara in Liga 2, dar la Berceni.

Pe langa lotul de jucatori, Unirea merge la Chiajna si cu sistemele de supraveghere video si turnicheti, montate pana in aceasta iarna la Urziceni.

Antrenorul echipei va fi Costel Pana, cel care a reusit promovarea Unirii in Liga 1.



luni, 20 decembrie 2010

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca pe langa cadouri un brad decorat cu dulciuri, fructe, nuci si mici jucarii.






In pietele din fata catedralelor povestea nasterii lui Christos este jucata de actori sau este repovestita in teatre improvizate de papusi.






In aproape fiecare locuinta franceza proprietarii construiesc o scena a Nasterii, numita "creche", mai mare sau mai mica, aceasta devenind centrul sarbatoririi Craciunului. Personajele acestei scene sunt de regula mici statuete din lut, numite "santons" (mici sfinti). In afara personajelor din Biblie sunt asezate si figurine reprezentand autoritatile sau celebritatile locale. Acest obicei este atestat pentru prima data in secolul XVII, grija si talentul cu care sunt realizate figurinele fiind de-a dreptul uimitoare. De altfel acestea sunt puse in vanzare in luna decembrie, in principal la Marsilia si Aix, in cadrul targurilor de Craciun.






 Bradul de Craciun nu a fost niciodata foarte popular in Franta, in locul lui fiind preferata traditia trunchiului Yule. Acest obicei, datand din secolul XII, este foarte popular in Franta, desi trunchiul autentic a fost inlocuit printr-o prajitura delicioasa, numita "buche de Noel" (Busteanul de Craciun).






In trecut cu ocazia Craciunului in fiecare casa era adus un trunchi de copac proaspat taiat, care era laudat si stropit cu ulei si vin, intreaga familie bucurandu-se in jurul lui. Astazi prajitura a inlocuit lemnul, fiind servita la masa de Craciun, numita "le reveillon". Aceasta masa are loc in Ajunul Craciunului, la miezul noptii, dupa slujba de la biserica. Meniul acestei mese speciale variaza de la o regiune la alta. In Alsacia la principalul fel se serveste gasca, in Burgundia curcan cu castane, in timp ce parizienii prefera scoicile si pate de foie gras. Se mai serveste carne de pasare, sunca, salate, prajituri, fructe si vin.






In partea de sud a Frantei in soba este ars un bustean, suficient de mare ca sa dureze de la Craciun la Anul Nou. In trecut cenusa acestui bustean era raspandita pe camp, pentru a aduce recolte bogate.






In trecut in fiecare familie franceza se pregatea "Prajitura celor Trei Magi", care avea ascunsa in ea un bob de fasole. Cine il gasea devenea Rege sau Regina pentru intreaga zi de Craciun. Un alt obicei era ca de Craciun copiii sa plece in cautarea Magilor, avand la ei gramezi de fan pentru a le hrani acestora camilele.






Si in Franta Craciunul este o ocazie pentru intreaga familie de a se reuni, a se bucura si nu in ultimul rand de a se ruga. In Ajunul Craciunului bisericile si catedralele sunt viu luminate si impodobite, iar clopotele bat pentru a-i atrage pe credinciosi. Odata cina terminata familia se duce la culcare, fara sa uite sa lase focul aprins si pe masa mancare si bautura, daca Fecioara Maria se va opri in casa lor. Copiii isi lasa ghetele sau sabotii pentru ca Pere Noel sau Copilul Christos sa le umple cu daruri. In nordul Frantei copiii primesc cadouri pe 6 decembrie, de ziua Sf Nicolae, in loc de Craciun. Adultii isi fac unii altora cadouri in ultima zi a anului.

Craciunul in Spania

Cine merge în insorita Spanie de Craciun poate crede ca sarbatoarea a fost anulata. Cu toate acestea, Craciunul este sarbatorit, dar darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos).
Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun în America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic

WikiLeaks: Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA, avertiza ambasada SUA

Mesajul diplomatic confidenţial, obţinut de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis, pe 16 noiembrie 2007, de ambasada SUA din Bucureşti spre sediul Departamentului de Stat american.
"Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajul diplomatic american.
"În eventualitatea în care familia lui Teo Peter va face publică informaţia că Guvernul SUA a reacţionat la solicitarea de compensaţii în valoare de milioane de dolari printr-o ofertă de doar 80.000 de dolari, liderii români şi formatorii de opinie vor reacţiona tare şi în mod emoţionant, aducând în discuţie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral. Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni de rang înalt în mod sigur vor fi de partea familiei, chiar dacă, în culise, unii oficiali proamericani vor încerca să calmeze anticipata furie publică. Polemicile publice în legătură cu ceea ce românii vor considera a fi o ofertă jignitor de mică pentru rudele lui Teo Peter vor conduce în special la apeluri publice, cu o potenţială susţinere populară mult mai mare, pentru retragerea rapidă a trupelor româneşti din Irak. La fel, susţinerea în Parlamentul României şi printre reprezentanţii publici pentru noua prezenţă americană la bazele militare româno-americane din apropierea Mării Negre va scădea, cel puţin temporar", avertiza mesajul semnat de ambasadorul american de la acea vreme, Nicholas F. Taubman.
"Data de 21 noiembrie, când urmează să fie înştiinţaţi avocaţii familiei Peter, se apropie rapid şi aproape că va coincide cu aniversarea, pe 4 decembrie, a morţii lui Teo Peter, ocazie cu care, în trecut, au fost organizate manifestaţii antiamericane în România. Pe scurt, ne pregătim pentru un impact negativ furtunos asupra relaţiei bilaterale, provocat de continua moştenire negativă a morţii acestui simbol cultural din România. Unele dintre efectele asupra popularităţii şi intereselor americane în România ar putea fi de durată", avertiza ambasada SUA în mesajul adresat lui Judy Garber, adjunct al subsecretarului de Stat american responsabil de Afacerile Europene şi Euroasiatice.
"Anticipăm că oferta făcută familiei lui Teo Peter şi atenţia acordată de presă vor conduce la situaţia în care criticii faţă de prezenţa militară românească în Irak, împreună cu alţi politicieni antiamericani precum preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu vor cere retragerea imediată a trupelor româneşti. În aceste circumstanţe, ei pot construi o susţinere suficientă pentru a revigora opoziţia faţă de sprijinul acordat de România eforturilor americane de acolo (din Irak - n.red), existând potenţialul de a forţa o schimbare a politicii. În timp ce preşedintele Băsescu a susţinut constant prezenţa militară în Irak, el îşi va da seama că, înaintea unor noi polemici publice în cazul Teo Peter, doar o treime dintre români sunt de acord cu menţinerea trupelor acolo. În orice caz, relansarea controversei privind gestionarea de către SUA a acestui caz îi va pune pe cei mai apropieţi prieteni ai noştri din cadrul conducerii României, inclusiv pe preşedintele Băsescu, într-o situaţie politică foarte penibilă", sublinia ambasada SUA.
"Într-un sens mai larg, ştirea privind valoarea ajutorului în cazul Teo Peter va afecta profund, cel puţin temporar, susţinerea pentru prezenţa militară americană la noile baze din apropierea Mării Negre - baza aeriană Kogălniceanu şi poligonul de la Babadag. Deşi susţinerea publică pentru construirea bazelor a fost constantă, contactele noastre ne-au avertizat permanent că sprijinul este vulnerabil la preocupările privind creşterea ameninţărilor teroriste asupra României şi la informaţiile negative privind comportamentul militarilor americani, primul punct avut în vedere la acest capitol fiind accidentul lui Teo Peter şi modul în care au fost formulate acuzaţiile la adresa sergentului Van Goethem", preciza ambasada SUA.
"Există şi alţi factori de risc, mai puţin predictibili. După controversa de săptămâna aceasta privind criticile ambasadorului faţă de acţiunile Parlamentului român de subminare a independenţei procurorilor români şi a abilităţii acestora de investigare a cazurilor de mită şi corupţie, o controversă privind ajutorul oferit în cazul Teo Peter le poate permite criticilor şi oponenţilor noştri de pe scena politică din România să submineze alte iniţiative importante", sublinia ambasada SUA, referindu-se inclusiv la posibilitatea achiziţionării avioanelor F-16.
"Pe scurt, sperăm că aceste aspecte politice şi de relaţii publice referitoare la accidentul rutier din 2004 vor putea fi gestionate. Dar suntem preocupaţi că în actualele condiţii ar putea exista daune durabile asupra intereselor noastre esenţiale, inclusiv asupra menţinerii militarilor români în Irak şi asupra tendinţei pozitive în parteneriatul strâns cu Bucureştiul în materie de apărare şi securitate. Aceasta a fost o problemă dificilă încă de la început şi continuă să fie cel mai mare «punct negru» în recenta noastră experienţă bilaterală", se încheie mesajul ambasadei SUA.
Teo Peter, personalitate a muzicii rock şi producător de concerte, a fost ucis în 4 decembrie 2004 într-un accident rutier, când maşina condusă de sergentul Marinei americane Christopher R. VanGoethem, în vârstă de 31 de ani, fost comandant al corpului de pază al Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, a intrat în coliziune cu taxiul în care se afla acesta.
Craciunul reuneste toata familia, astfel incat mesenii sunt de regula numerosi in jurul cinei festive din aceasta ocazia. Pentru aceasta, este o buna idee ca aperitivele sa fie servite pe platouri, pentru a putea fiecare sa isi aleaga ce doreste.
Deoarece aceasta masa are o insemnatate aparte, grija cu care sunt aranjate platourile cu mancare este mai mare.
Cateva sfaturi pentru a avea o masa cu un aspect reusit:
- platourile pot sa fie atat mari, cat si mici, pentru a acoperi cat mai bine suprafata mesei
- platourile nu trebuie sa fie foarte incarcate; un fel de aperitiv nu trebuie sa fie ascuns de altul
- pentru a arata reusit puteti crea centrii de culoare in cadrul platourilor (de exemplu punind mai multe rosii cherry de un rosu aprins la un loc, sau bucati de gogosar rosu etc)
- puteti crea un contrast de culoare intre 2 jumatati ale platoului (de exemplu langa rosiile cherry se gasesc feliile galben pal de cascaval)

duminică, 19 decembrie 2010

Fețe de masa

Producem si comercializam toata gama de confectii textile pentru industria hoteliera, restaurante si firme de organizari evenimente, si anume: huse de scaun (de la cele universale tip sac, tip con, tip ciuperca, la cele croite dupa forma scaunului), fete de masa, fuste de masa, servete, naproane, arcade, mese de ciocolata si de sampanie, lenjerii de pat simple si duble, perne, pilote, perdele si draperii, etc. Gama de tesaturi este una foarte diversificata: satin, crepsatin, minimat, tafta, organza, brocard, damasc (pentru evenimente) si bumbac satinat, percale, sifon, damasc, jacquard, etc (domeniul hotelier).

Lenjerie de pat

Lenjerii de pat cu imprimeuri moderne
Lenjerie pat dublu 200/220 la set contine: cearceaf plic 200/220

cearceaf pat 200/220
fata de perna 2 x 70/70

compozitie tesatura: 100% bumbac, colorat cu diverse motive geometrice/florale/desene pentru copii. caracteristici tesatura: greutate 135 gr./mp.

Produsele ofertate pot fi executate si in urma unei comenzi ferme.
Gama de modele si nuante este una foarte diversa.
Pentru vanzarea en-gros    preturile sunt negociate in raport cu volumul comenzii.
Modalitatea de plata va fi stabilita de comun acord
Pt detali ne puteti contacta la nr. de tel. 0740.159.358

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Cum sa mancam de Craciun

1) Chiar daca de pe masa de Craciun nu pot lipsi sarmalutele, friptura de porc, piftia, ciorba de perisoare sau cozonacul, acestea trebuie consumate in cantitati moderate, mai ales daca ati tinut post o perioada mai lunga. In mod normal, trecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine, lipite si glucide trebuie sa se faca progresiv, dar acest lucru se intampla rar.

2) Pentru a evita riscurile de gastrita, enterocolita sau disfunctii biliare este bine sa nu consumati la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente sau sa combinati foarte multe feluri de mancare.

3) Inainte de a gati carnea, trebuie indepartate toate urmele albe de grasime. Carnea impanata contine multa grasime saturata care se depune foarte usor in organism si, de asemenea, duce la cresterea lipidelor din sange (trigliceride si colesterol – periculoase in special in cazul persoanelor cu boli cardio-vasculare).

4) Puteti inlocui friptura de porc cu cea de curcan intrucat aceasta are o valoare calorica mai scazuta. In plus, carnea de curcan amelioreaza dispozitia deoarece contine mult triptofan, precursor al serotoninei, care ofera  stare de bine si scade apetitul.

5) Carnea trebuie asociata cu legume de orice fel pentru aportul de glucide si fibre care faciliteaza absorbtia grasimilor si tranzitul intestinal. De asemenea, trebuie consumate produse ce cresc aciditatea gastrica (suc de fructe, otet), pentru ca proteinele se digera mai usor in mediul acid.

6) Mezelurile si afumaturile care contin foarte multa sare nu sunt recomandate in cantitati mari persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.  

7) Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor nu cumparati carne deja tocata, ci pregatiti-o singuri din pulpa de porc sau de vita foarte slaba.

8) Zaharul si alcoolul sunt glucide care, in afara aportului energetic, nu contin niciun element nutritiv. Organismul nostru poate sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar rafinat. Cozonacul si celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Craciun, pe langa zahar, contin si cantitati mari de grasimi (unt sau margarina), lapte, cacao, faina, ceea ce le transforma in alimente complexe cu aport caloric foarte mare; de aceea acestea trebuie consumate in cantitati mici, doar pentru a va satisface o placere. Este bine sa inlocuiti dulciurile cu fructele care au un continut glicemic mediu. Zaharul din fructe (fructoza) este diluat in cantitati mari de apa si fibre, amestecat cu vitamine si minerale, ceea ce face ca trecerea lui in sange sa se faca in timp mai indelungat. Fibrele solubile actioneaza asupra nivelului glicemiei si colesterolului din sange, in timp ce fibrele insolubile (in cantitate mica) maresc volumul bolului alimentar si ii faciliteaza tranzitul spre intestinul gros.

9) Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul).

Superstitii de Anul Nou

Unele supersititii au legatura cu activitatile zilnice de pe parcursul anului urmator, altele - cu alungarea asa ziselor spirite malefice sau cu atragerea norocului. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de credinte.

Sarutul de la miezul noptii marcheaza nu numai sentimentele care ne leaga de persoanele respective, ci si modul in care vor evolua relatiile noastre cu oamenii in cauza in timpul anului care tocmai incepe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpana dintre ani, persoana iubita sa fie langa tine.

Bani in buzunare. Este bine ca noul an sa te gaseasca avand ceva bani in buzunar, pentru a nu duce lipsa de ei tot anul. Suma nu conteaza, e vorba doar de idee, asa incat cateva monede sunt suficiente.

In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa-ti achiti toate datoriile pana la miezul noptii. Cel putin asa este superstitia, care in mod evident nu tine cont de eventualele rate la banca, iar pe acestea sa nu le luam totusi in calcul...

O superstitie derivata din cea anterioara spune sa nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare si datorii tot anul.

Se spune ca prima persoana care iti intra in casa dupa miezul noptii va influenta ceea ce ti se intampla in noul an. Pentru o femeie, ideal ar fi sa intre un barbat inalt, brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), iar daca acest oaspete aduce cu sine o crenguta de vasc, paine si sare, sunt toate sansele ca noul an sa fie cel mai bun din viata ta de pana acum.
Deci, daca esti determinata sa tii cont de aceasta superstitie, nu lasa nici o femeie sa fie prima persoana care intra in locuinta ta la inceputul anului. Si, ca sa fim realisti, sansele ca primul oaspete sa corespunda "semnalmentelor" sunt minime, deci poti discuta cu un amic de-al tau sa joace acest rol. Conditiile fiind, evident, cele mentionate...
 

Salata de Boeuf


Ingrediente:
  • 1 kg cartofi
  • 400 g morcov
  • mazare – o cutie mica
  • o telina potrivita
  • o radacina pastarnac
  • 300 g carne de porc (fara grasime)  sau un piept de pui
  • castraveti murati-  un borcan de 800g (cam 6-7 bucati)
  • 4-5 gogosari in otet
  • sare, piper
Se pun la fiert cartofii in coaja.Separat se fierb morcovul, telina si pastarnacul. In alt vas se fierbe carnea.
Dupa ce au fiert cartofii ,se pun in apa rece si se curata de coaja ,apoi se taie cuburi mici.
Morcovul, telina, pastarnacul, carnea , castravetii si gogosarii se taie de asemenea in cuburi.

Toate se pun intr-un vas mai mare ,sa poata fi amestecate. Se adauga mazarea, sare si piper dupa gust si se amesteca.La sfarsit adaugam 2-3 liguri cu maioneza si amestecam din nou.
Maioneza  se face din:
  4 galbenusuri (2 fierte si doua crude)
   apox. 0.5 l ulei
   2 lingurite cu mustar (clasic)
   zeama de lamaie dupa gust
   sare asemenea
Se paseaza cu o furculita galbenusurile fierte, se adauga  galbenusurile crude si se amesteca cu mixerul, incorporand si uleiul in fir subtire. Dupa ce a crescut maioneza, se pune mustarul, sarea si zeama de lamaie

Decorarea bradului de Craciun

Decorarea bradului este una dintre bucuriile Craciunului. Nu doar pentru copii, ci si pentru noi, cei mari, care pastram copilaria in suflet, ca pe o taina pretioasa. Craciunul este intotdeauna o buna ocazie de a retrai pentru cateva zile ceva din frumusetea acestei taine.
De Craciun, fiecare isi poate impodobi bradul si intreaga casa dupa cum simte. Alegerea unei teme dominante pentru podoabe este cea mai buna solutie pentru a da o nuanta personala acestei sarbatori atat de iubite. Oricare ar fi aceasta tema, incearca sa ai grija de fiecare coltisor al casei, folosindu-te de mici detalii cum ar fi plasarea unui brad in miniatura intr-un colt al bucatariei sau in dormitorul copiilor. Desigur, esential ramane bradul din centrul casei, pe care toata familia asteapta sa il decoreze. Micile ornamente asezate in locuri „strategice” pot avea insa un efect uimitor, dand casei un aer de sarbatoare.
Temele pentru care poti opta sunt foarte variate si tin de imaginatia si de starea de spirit a fiecaruia. Cum sa incepi? Foarte simplu: gandeste-te in primul rand ce culoare vrei sa aiba bradul tau de Craciun si care este sentimentul pe care vrei sa il inspiri prin intermediul decoratiunilor. In privinta culorilor, argintiul si auriul raman alegerile traditionale, dar le poti completa cu rosu (toate nuantele, de la rosu aprins la grena), sau cu nuante asortate camerei in care este plasat bradul. Evita albastrul, verdele movul si in genere tonurile prea inchise, pentru ca dau o sobrietate nepotrivita ornamentelor. Optează în schimb pentru culori vii, stralucitoare, care creeaza senzatia de buna dispozitie.
In ceea ce priveste materialele, poti folosi o gama larga, de la beteala clasica din staniol, la ghirlande si ornamente din catifea, dantela, matase etc. Dupa ce te-ai decis in privinta culorilor, alege o tema in jurul careia poti da frau liber imaginetiei. Iata cateva idei:
Ornamente traditionale
Fulgii de zapada, oamenii de zapada, figurinele cu Mos Craciun, ingerasii sunt ornamente traditionale pe care le gasesti in orice supermarket cu cel putin o luna de zile inaintea Craciunului. Daca vrei sa dai insa o nota intima bradului tau, poti sa confectinoezi impreuna cu cei dragi aceste ornamente. Fulgii pot fi decupati din bucatele mici de hartie alba, taiate in diferite forme pe care se poate lipi apoi pulbere fina de beteala aurie sau argintie. Combina-i cu globuri de diverse dimensiuni, in aceleasi tonuri de auriu si argintiu

Reguli pt Impodobirea bradului de Craciun

Impodobirea bradului de Craciun  tine foarte mult de gustul personal si de placerea de a face acest lucru impreuna cu persoanele dragi. Cu toate acestea, exista cateva aspecte de care poti sa tii cont daca vrei ca bradul tau de Craciun sa respecte proportiile si sa aiba un aspect armonios. Cu putina atentie si indemanare, vei stii cum sa folosesti o instalatie electrica in deplina siguranta, cum sa conferi adancime bradului si cum sa evidentiezi anumite decoratiuni.


1 Tine cont de dimensiunea bradului
 

Ca numar, brazii mici se impodobesc cu relativ putine ornamente. Ca tip, aceiasi brazi trebuie sa aiba nu mai mult de 2-3 feluri de decoratiuni. Altfel vor fi prea incarcati. De asemenea, ornamentele folosite trebuie sa fie direct proportionale cu marimea bradului. Astfel, la un brad mic de intaltime nu se vor folosi globuri uriase, ca niste mingi.
Daca ai un sistem de beculete pentru un brad mic, incepe cu el. Aseaza beculetele in brad de jos in sus, apoi vezi cat loc iti mai ramane. Ar trebui ca un singur tip de podoabe adaugate in bradul de Craciun sa fie suficient pentru ca acesta sa arate bine.
Brazii mari suporta o gama diversificata de ornamente, iar numarul acestora poate fi destul de mare, atata timp cat se pastreaza proportiile. Nici in cazul brazilor mari nu se recomanda folosirea excesiva a ornamentelor. Chiar si in cazurile in care ai cutii intregi cu globuri si ghirlande, trebuie sa faci o triere. Este foarte important sa tii cont de faptul ca bradul iti arata de cate ornamente are nevoie si, prin urmare, daca iti raman globuri nefolosite, trebuie pur si simplu sa renunti la ele.

2 Foloseste ghirlandele luminoase intr-un mod adecvat
 

Sistemele de iluminare folosite pentru impodobirea bradului trebuie sa fie cumparate cu atentie. Cere vanzatorului sa-ti arate toate documentele care atesta siguranta acestor ghirlande luminoase. Nu le cumpara pe cele mai ieftine, mai ales daca sunt fabricate si din materiale de proasta calitate.
Ghirlandele luminoase reprezinta un adevarat pericol de incendiu si electrocutare daca au fost fabricate fara respectarea standardelor de siguranta. Daca ai deja un sistem de beculete, inainte de folosire se impune o verificare amanuntita. Verifica in primul rand cablul izolator, pentru a nu avea zone rupte. Inlocuieste becurile arse si fa cateva teste de aprindere-stingere. Este important, de asemenea, sa dispui de o priza separata sau cel putin sa eviti supraincarcarea unei prize unde mai sunt si alte aparate.
Ghirlandele luminoase sunt primele care se pun in brad. Se incepe de jos, de la baza, asezandu-le pe ramuri atat spre varfuri, cat si spre trunchi. Astfel, luminitele odata aprinse vor conferi profunzime bradului de Craciun.
Este preferabil sa pui luminitele numai pe crengile mari, viguroase, pentru mai multa siguranta. Daca sistemul de beculete are culori diferite, nu te teme sa le combini pentru ca nu exista reguli in aceasta privinta. Foloseste-ti imaginatia.
Daca ai copii mici sau daca exista animale de companie, este indicat ca aceste beculete sa fie prinse in asa fel incat sa nu se poata ajunge la ele.

3 Prinde beteala (ghirlandele)
 

Beteala trebuie aleasa in asa fel incat sa fie compatibila cu ornamentele. De exemplu, la un brad bicolor, in albastru si argintiu, ghirlandele vor fi si ele albastre sau argintii. O ghirlanda mov, de exemplu, ar fi nepotrivita.
Este bine sa incepi sa prinzi beteala in brad din spate in fata, astfel incat capetele ei sa fie camuflate de acele bradului.
O poti aseza sub forma de U, de la o creanga la alta, pe orizontala, de jur imprejur sau o poti atarna din varful bradului pana spre baza etc. O metoda traditionala de a impodobi bradul este sa o asezi in forma de spirala, urmand forma conica a bradului. Daca insa vrei sa faci un brad intr-un stil contemporan, poti folosi o fasie lunga de organza, pe care sa o asezi intr-un mod aparent neglijent pe brad.

4 Aseaza ornamentele
 

In ceea ce priveste ornamentele, trebuie sa alegi o anumita tema pentru impodobirea bradului. Astfel nu poti sa dai gres, amestecand obiecte mult prea diferite ca dimensiune, textura, culoare sau forma. De exemplu poti face un brad numai din ornamente aurii si rosii.
Aseaza globurile mari in profunzimea bradului, iar pe cele mici spre varfuri. Foloseste ornamentele sidefate in fata celor mate. Cu aceste mici trucuri poti sa conferi adancime bradului si sa-l faci mai interesant.
Prinde ornamentele cu ajutorul carligelor pe care le au, lasandu-le sa atarne pe crengi. Podoabele de brad arata mult mai bine suspendate decat daca sunt lipite de crengute.
In ceea ce priveste distanta la care asezi ornamentele in brad, acest lucru depinde de tema aleasa. In mod normal, este bine sa existe cativa centimetri intre decoratiuni. Astfel, pe aceeasi crenguta nu se aseaza doua globuri (diferite sau identice) si nici pe doua crengute foarte apropiate. Cu toate acestea, in cazul unui brad cu tema “curcubeu”, tocmai densitatea bradului si apropierea globurilor conteaza, pentru ca “fasiile” de culori sa para lipite, ca si cum se contopesc. In final, cata distanta lasi sau nu intre ornamente depinde numai de tine. Este pana la urma o chestiune de gust personal.
In cazul in care folosesti lumanari, acestea nu trebuie niciodata aprinse. Ele pot contribui cu succes la aspectul general al bradului, dar nu se aprind deoarece riscul de incendiu este foarte ridicat.
Daca simti ca ai lucrat prea mult intr-o anumita zona a bradului, fa cativa pasi inapoi. Priveste-l de la distanta si vei sti daca ornamentele sunt asezate corect sau daca ai omis sau supraincarcat unele locuri.
Nu uita de varful bradului. Pentru el trebuie sa ai un ornament cu totul deosebit, deoarece varful este intotdeauna in atentia privitorului. Daca ai un ornament vechi, de familie, un astfel de obiect este ideal pentru bradul de Craciun.

Traditia impodobirii bradului de Craciun

Natural sau din plastic, mic sau mare, bradul nu lipseste din nici o casa in Sfanta seara a Craciunului. Cu o nerabdare crescuta asteptam infrigurati momentul magic al impodobirii bradului.
Beteala, globuletele colorate ce sclipesc in lumina lumanarilor si a luminitelor colorate ce dau parca viata bradului, steaua vestitoare a Nasterii Domnului Iisus cocotata in varful bradului, ingerasii care ne indeamna sa traim emotiile Nasterii Pruncului Sfant, toate ne anunta Seara cea Mare.

Dar de unde vine traditia impodobirii bradului de Craciun? Impodobirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident.

In secolul XV-lea, in provincii precum Alsacia si Lorena, pomii se impodobeau de Anul Nou si nu de Craciun. Treptat traditia a fost preluata si in Spania, Italia, Franta si Elvetia.

De asemenea, se poate ca la originea obiceiului sa stea popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si de vasc. Prin intermediul catolicismului, obiceiul a ajuns si in Orient.

In anumite zone ale Rusiei in ajunul Craciunului se mergea in padure si se alegea cel mai frumos brad. Acesta era impodobit cu lumanari aprinse, bomboane si jucarii.

In Anglia obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului de Craciun a ajuns si in cateva orase din Germania. Dupa primul razboi mondial insa, obiceiul s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii.

Un alt mit spune ca obiceiul decorarii bradului provine de la egipteni, care isi decorau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat mai apoi si de romani, care au folosit brazii in locul palmierilor.

In zilele noastre, impodobirea bradului de Craciun a devenit unul dintre cele mai iubite datini atat in mediul urban cat si in mediul rural.

Bradul de Craciun impodobit Poze

Impodobirea bradului de Craciun

Traditia impodobirii bradului si a casei cu crengute de brad este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizand prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnificand cunoasterea si bogatia,asemeni pomului sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele-fructele cunoasterii.

Se cunoaste foarte putin faptul ca si dacii aveau un cult pentru brad, dar cu inteles total diferit: bradul era un copac ritual taiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul inca se pastreza in regiuni din Oltenia si sudul Banatului. Astfel, in cadrul ritualului de inmormantare bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea si natura.

Bradul, impodobit in vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumanarele si panglici simboliza pomul vietii, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului se regaseste in foarte multe piese de arta populara precum covoarele, stergarele si iile.

Impodobirea bradului in zilele noastre

In zilele noastre impodobirea bradului de Craciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atat in mediul rural cat si urban, odata cu asteptarea in seara de Ajun a lui Mos Craciun. In povestirile parintilor nostri, de cele mai multe ori bradul era adus de Mos Craciun, atunci cand copiii dormeau. Sau in locul lui Mos Craciun nu apucau sa vada decat bradul trecand pe sub fereastra.

Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu lipseste din nici o casa (case cu copii) in Sfanta seara a Craciunului si cu o nerabdare crescuta asteptam infrigurati cu mic si mare momentul magic al impodobirii bradului.

vineri, 17 decembrie 2010

Jocul ursului

Jocul ursului este o traditie romaneasca specifica Anului Nou, cel mai des intalnita in Bucovina si Moldova.
Obiceiul are la origine rolul de a purifica si feriliza solul in noul an. Cultul ursului este mostenit de la geto-daci, care il considerau un animal sacru.
Pregatirea mastii-costum de urs pentru carnavalul de Anul Nou se bucura de o mare atentie.

Ursul este intruchipat de un flacau purtand pe cap si umeri blana unui animal, impodobita in dreptul urechilor cu ciucuri rosii. Alteori, capul ursului se confectioneaza dintr-un schelet de lemn acoperit cu o bucata de blana, iar trupul dintr-o panza solida, astfel decorata incat sa sugereze culoarea maro caracteristica.

Masca este condusa de un Ursar, insotita de muzicanti si urmata, de un intreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil in rolul puiului de urs). Adaptata de ursar (Joaca bine, mai Martine,/Ca-ti dau paine cu masline), in bataia tobelor sau pe melodia fluierului, tinandu-si echilibrul cu ajutorul unui ciomag, masca mormaie si imita pasii leganati ai ursului, izbind puternic pamantul cu talpile.

Rostogolirea ursilor in cerc, batutul si moartea ursului, apoi invierea miraculoasa ca si urcarea acestuia pe bata (toiag), redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil sa invinga iarna si sa vesteasca primavara.

Sorcova

"Sorcova, vesela,
Să trăiţi, să-mbătrâniţi,
Peste vară, primăvară,
Ca un păr, ca un măr,
Ca un fir de trandafir"
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul.
La anul şi la mulţi ani!

Retetele culinare de Craciun: savoarea gustului de sarbatoare!

Daca mancarurile traditionale de Craciun nu va ofera senzatia unei mese imbelsugate, optati pentru varianta retetelor culinare exotice sau a retetelor de dulciuri propuse de revistele dedicate bucatariei sau de site-urile gastronomice online. Pentru a oferi diversitate mesei dumneavoastra de Craciun si pentru a va „indulci” invitatii, alegeti un desert racoros, usor de preparat, ideal pentru a incheia asa cum se cuvine o masa de Craciun. Daca v-ati plictisit sa preparati aceleasi retete culinare in fiecare an, incercati savoarea mancarurilor exotice, ideale mai ales pentru persoanele care tin o cura de slabire sau al caror organism nu permite consumul de grasimi. Salata de fructe de mare, pestele, retele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mancarurile exotice recomandate pentru a fi in forma in preajma sarbatorilor sau pentru a da jos kilogramele in plus acumulate in urma consumului mare de grasimi. Cu astfel de retete, veti diversifica si personaliza masa de Craciun, iar invitatii dumneavoastra vor fi, cu siguranta, mai mult decat multumiti. Desi recomandate, in special, in timpul sezonului cald, retele culinare din fructe si mancarurile exotice va vor aduce in casa caldura zilelor de vara, atat de dorite in zilele friguroase de iarna

Mâncăruri specifice românești de Crăciun

Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos Crăciunul, reprezintă pentru poporul român (in special cel Crestin Ortodox) un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât și spirituală, dezlegare la mâncare de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat. Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnați, cartaboși, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii sunt: cozonacul, plăcinta și lipiile. Toate aceste preparate prezintă diversificări în funcție de zona etnografică și sunt însoțite de băuturi specifice fiecărei zone: țuică, palincă, diverse vinuri.

Plugusorul haios

Aho, aho!
Mâine anul se-noieşte
Pluguşorul se porneşte
Şi începe-a colinda
Pe la case a ura.
Iarna-i grea, omătu-i mare,
Semne bune anul are,
Semne bune de belşug
Ca şi brazda de sub plug.
Mânaţi măi! Hăăăăi, hăăăăăăi!!!
Aho, aho, Plugurel mititel
Cu roţile de fier,
Pluguşor cu şase boi,
Pluguşor mânat de noi,
Nu ca plugul lui Tărâţă
Tras de zece pui de mâţă,
Unu-i lung şi altu-i scurt
Dă-mi colacul să mă duc.
Roata-n brazdă, măi flăcăi,
Mânaţi măi! Hăăăăi, hăăăăăi!!!
Şi când grâul a fost copt
Treierat şi vânturat
În care l-a încărcat
Şi la moară a plecat,
Acolo a măcinat
Şi-a făcut un colac pentru sat
Pe piatra morii măsurat,
În cuptor l-a vârât prin tindă
Şi l-a scos afară c-o grindă,
Şi l-a tăiat în două
Şi ne-a dat şi nouă;
Noi am rupt în cinci
Şi-am dat şi la calici,
Care stau cu limba-n gură
Şi nu ştiu nici-o urătură
Mânati măi! Hăăăăăăi, hăăăăăăi!!!
Jupâneasa gazda a facut
Un colac rar
Şi-mpletit frumos
Pentru plugăraşi scos;
Şi l-a tăiat în două
Şi ne-a dat şi nouă;
Şi l-a tăiat în cinci
Şi mi-a dat şi mie
Că-s încălţat cu opinci,
Cu opinci îngurguiate,
Cu paie de ovăz legate.
Mânati măi! Hăăăăăăi, hăăăăăăi!!!
Am mai avea de urat
Dar nu suntem dintr-un sat apropiat
Ci din loc îndepartat,
Unde iepurele
Şti-a pazi oile,
Iar vulpea găini nu pofteşte.
Mai îndemnaţi, măi flăcăi,
Hăăăăi, hăăăăăi, hăăăăăi!!!!
Mai mânaţi, mai

Dansul ursului, doar în cîteva judeţe din Moldova

Umblatul cu ursul e întîlnit doar în Moldova, în special în judeţele Neamţ, Suveava şi Bacău, avansîndu-se ipoteza că la origine s-ar afla un cult traco-getic. Ursul este întruchipat de un flăcău purtînd pe cap şi umeri blana unui animal ucis (sau imitaţii de blană), împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Ursul, care este condus de un ursar şi acompaniat de muzicanţi în răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, îşi ţine echilibrul cu ajutorul unui ciomag, mormăie şi imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai animalului, izbind pămîntul cu tălpile. Se bănuieşte că dansul invoca zeităţi pentru a purifica şi fertiliza solul pentru noul an. Este înzorzonat cu podoabe: hurmuz, oglinzi, beteală, ţinte alămite. Este legat cu lanţ şi se sprijină într-un hadarag. El trebuie să joace cum i se cîntă (Scoală ursule pe ciomag/ Ca fasolea pe harag...), amintindu-ne de trupele de ţigani care umblau cu un pui de urs domesticit, prezentînd prin sate şi tîrguri mici exerciţii de circ. Unele au şi variante cu texte deşuchete. Un alt membru al trupei este Fluierarul sau Fluieraşul, îmbrăcat de obicei ţărăneşte, apoi Doboşarul, tot ca lăutar, în unele locuri în tandem cu un acordeonist. Vestitorul este Casier şi Căpitan, totodată cîntă şi monologul. Poartă de obicei o uniformă militară mai veche. Dacă trupa este mai mare, celelalte personaje sînt după zone: ţigani, babe, daci etc.
Dansul caprei, în Moldova şi Ardeal, cerbul, în zona Hunedoara, borita (de la bour) în Transilvania de sud, sau brezaia în Muntenia şi Oltenia este un alt obicei care se practică înainte de Anul Nou. Cercetătorii presupun că dansul caprei precum şi alte manifestări ale măştilor întîlnite în satele romaneşti provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renaşterii divinităţii.
Capra este alaiul cel mai numeros, de obicei o singură trupă într-un sat, care organizea şi balul de sărbători, făcînd astfel ca druştele (fetele) să fie primite fără contribuţie. Capra, fiind personajul principal, este cel mai pitoresc ornată. Are un costum din spice de stuf, cu cap mobil făcut din lemn, cu un băţ lung din două corpuri acţionate cu o pîrghie şi o sfoară. Acest mic mecanism scoate suntele ritmice în concordanţă cu monologul vătafului: Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa! Pentru a fi mai convingători, cei care o realizează se străduiesc să-i pună tot felul de „ţănţărămuri“, inclusiv coarne naturale. Trupa poate avea zeci de personaje, care de care mai pitoreşti, de la zîne, draci, babe, moşnegi, haiduci, vînători, zgripţuroaice, harapi, doctori, negustori. În judeţul Neamţ sînt renumite trupele de la Săbăoani, Sagna. Ţibucani, Oglinzi şi Hangu, Bălţăteşti. Cerbul este întîlnit mai rar şi numai în zonele de munte. Costumul este confecţionat din piei de iepure, ornat cu diverse panglici, oglinzi şi coarne ramificate. Alte personaje mai sînt: ursarii, căpitanii, ciobanii, fluierarul, babele. Buhaiul este o trupă mai restrînsă, care are un instrument cilindric, avînd la unul din capete o membrană din piele, cu o coadă de cînepă. Unsă cu borş şi trasă cu mîinile, scoate un sunet asemănător cu răgetul unui bou. Ultimul, dar unul dintre cele mai importante obiceiuri, nelipsit şi el din tradiţie, este Sorcova. Ea reprezintă pe semănătorii care vin să însămînţeze brazda din ajun cu boabe de grîu sau din orez. Sînt formate mai ales din grupuri de copii care ştiu cîntece de o inegalabilă frumuseţe şi care umplu prima zi a anului, cu veselie şi urări alese: Sorcova, vesela,/ Să trăiţi,/ Să înfloriţi,/ Ca merii,/ Ca perii,/ În mijlocul primăverii./ Cîte pietricele./ Atîtea mieluşele,/ Cîţi bolovani,/ Atîţia cîrlani;/ Fie casa îndestulată,/ Tot cu mesele întinse,/ Cu făcliile aprinse,/ Să petreceţi împreună,/ Pînă-n veci cu voie bună./ Cîte pietre sînt pe munte,/ Atîţia porci, boi şi gîşte,/ Cîtă frunză pe umbrar,/ Atîţia bani în buzunar,/ Zile floare de zefir,/ Cum e mîndrul trandafir,/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata,/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul. La anul şi la mulţi ani!

De revelion

La cumpăna dintre ani, de obicei se stabileşte bilanţul realizărilor si trebuie sa lasati in urma toate cele rele, cum se spune, si pregatiti-va cu bucurie pentru un nou an, asa cum in gandirea populara in noaptea de Anul Nou se reia ciclul cosmic, se restabileste ordinea in intregul univers.
Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii, Anul, si a timpului calendaristic cu care se confunda, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Timpul obiectiv, care curge spre infinit, liniar si fara intoarcere, este oprit, dupa 365 de zile, si intors, precum ceasornicul, de la inceput. Intoarcerea simbolica a timpului in noaptea de Revelion a fost asimilata cu moartea divinitatii adorate, iar reluarea numarului zilelor cu nasterea acesteia.

Datini si obiceiuri de Anul Nou

Cel mai cunoscut, de altfel în toată ţara, este PLUGUL sau Pluguşorul - un străvechi obicei cu caracter strict agricol. Fiindcă în acest an nu este zăpadă, urătorii vor pune plugului roţi şi vor pleca pe la casele oamenilor. De obicei, plugul real sau special făcut din lemn, era pus pe o sanie.

În ziua de Anul Nou, tinerii însoţind o imitaţie împodobită de plug sau chiar un plug răsturnat şi tras pe două roate de câte doi sau mai mulţi boi umblă pocnind din bice, din casă în casă recitând versurile binecunoscute ale ocupaţiei agricole: aratul, semănatul, seceratul, căratul, măcinatul, coacerea pâinii, iar în încheiere urarea de sănătate, de bine şi un an fericit. Este de la sine înţeles că gazda îi serveşte pe urători cu răchie fiartă cu zahăr şi scorţişoară, cu cârnaţi prăjiţi şi tradiţionalele ,,meşpaiţuri”- prăjituri mici şi delicioase a căror reţetă este ţinută secretă de fiecare familie în parte.

Un produs tradiţional dulce în Banat de sărbătorile de iarnă este plăcinta din aluat românesc nedospit, aluat din care se întinde o foaie aproape transparentă şi peste care se presară ludaie rasă cu zahăr (dovleac dulce şi roşu) sau brânză dulce cu stafide şi smântână sau mere. Se stropeşte cu ulei, se rulează şi se coace la cuptor rezultând o plăcintă superdelicioasă. Când vin colindătorii, se practică şi SEMĂNATUL de Anul Nou şi constă în aruncarea de boabe grâu peste urători prin casă. A doua zi, grâul este strâns şi este pus la încolţit.

Un alt obicei practicat de romii de la marginea localităţilor este VASILICA. Se ia un cap de porc, se împodobeşte şi machiază şi se folosesc pentru asta crenguţa de brad, cerceii, salba şi legătura de cap. Cu acesta se ,,joacă Vasilica” adică, se cântă sau se recită un cântec cunoscut şi nu de puţine ori plin de glume deocheate la adresa gazdei sau a nevestelor ,,care au călcat strâmb”- adică, au fost infidele.

SORCOVA – este un obicei de Anul Nou practicat de copii. Se fac în schimbul unor compensaţii (mai ales bani), urări de mulţi ani cu sănătate.
În acelaşi timp, babele şi fetele nemăritate nu stau degeaba. În seara care precede Anul Nou, sunt practicate o seamă de datini şi credinţe cu referire la mersul vremii şi mai ales la soarta tinerilor.

CALENDARUL de ceapă
În seara din ajunul Anului Nou se ia o ceapă şi se taie în 12 bucăţi reprezentând lunile anului. În albiuţele desfăcute şi numite pentru fiecare lună se pune sare. Care va avea mai multă apa se crede că va fi luna cea mai ploioasă. Dacă vreuna din albiuţe nu lasă apă, marchează o lună secetoasă.

PUNŢILE – când toca popa în ajunul Anului Nou, fetele se duceau după crenguţe de măr dulce să facă din ele punţi, în credinţa că vor visa noapte ursită. Punţile prevesteau fetelor în dimineaţa Anului Nou cum vor fii viitori lor bărbaţi. Dacă puntea va fi cu chidă (brumă) e semn că fata va lua om bogat, altfel va lua om sărac. Unii flăcăi furau punţile fetelor, aşa că pentru ele era semn, că în acel an vor pierde rânduiala măritatului.

VĂRGELATUL – se practică în ajunul Anului Nou. Pe masă sub străchini sau ulcele erau puse anumite obiecte, bani, grâu, oglindă, pieptene, ac, pâine, etc. Fata sau băiatul ridică trei oale ( străchini ) şi dacă iese la iveală acul, pâinea şi pieptenul, înseamnă că va lua om bogat, dar jimbat. Se făcea haz dacă erau nimerite obiecte ce semnificau defecte.

PERII PE FOC – se pun pe vatra încinsă sau pe plita cuptorului doi peri din spinarea porcului, unul reprezentând o fată, celălalt un băiat. Dacă perii arzând se depărtează, tinerii nu se iau. Dacă se apropie răcindu-se e semn de împreunare.

SEMINŢE DE CÂNEPĂ – se pun pe plită sau în vatră pentru ai casei. Dacă sămânţa plesnită va sări în foc sau la uşă, e semn că omul va muri. Dacă va sări la icoană, e semn bun. Se mai puneau seminţe pentru vitele din curte şi chiar pentru semănături.

Seminţele plesnite erau amestecate dimineaţa cu altele şi se dădeau la lighioane urându-le: ,, Să trăiască, Să crească, să se prăsească, ca frunza-n codru, ca nisipul în mare”.

NUMĂRĂTOAREA PARILOR – se făcea în noaptea de Anul Nou, de la 10 la 1. Parul cu numărul 1 se însemna cu un fir roşu. Dimineaţa se observau parii. Dacă acel par însemnat nu avea coajă, ursitul va fi sărac, dacă parul era înalt şi subţire, bărbatul va fi frumos, calităţile ursitului fiind categorisite în funcţie de parul însemnat.

SCULAREA VITELOR – era făcută în ajun de fata de măritat, care mergea în grajdul vitelor şi dădea cu piciorul într-un bou zicând: ,, Hai Bălan, ăst an ! Alt an ! “ la a câta lovitură se scula boul, se marca numeric anul în care se va mărita fata.

OGLINZILE – erau puse de fetele de măritat în noaptea din ajunul Anului Nou. În cele patru colţuri ale oglinzii erau aprinse lumânări. Fata se dezbrăca până-n brâu, se despletea, apoi ocolea oglinda de trei ori. Privea în ea şi îşi vedea soarta. Dacă lua văduv, îl vedea înconjurat de copii, dacă va muri şi nu va mai avea soartă, va observa un coşciug.

CEARA ÎN APĂ – era obicei practicat tot în seara ajunului de Anul Nou. Se puneau două picături de ceară şi se agita vasul. Dacă picăturile de ceară se apropiau, era semn că tinerii se vor lua.

GRÂUL ŞI NUIAUA DE ALUN – prin invocaţie textul se apropia de descântecul vrăjilor. În timp ce se arunca grâu peste un coteţ, se bătea cu nuiaua de alun şi se zicea: ,, Tu, băţ de alun / Să mi-l arăţi mâine / Venind ca un nebun.”

OASELE – rămase de la piftii erau luate de fată ori de băiat şi numite pentru acest an, la anul, sau la doi ani. Apoi era strigat câinele. Pe care os punea întâi gura, atunci se credea că se va mărita fata. Într-o altă variantă a obiceiului, fata lua oase pe care le numea cu numele băieţilor care o plăceau. Pe care os punea cîinele întâi gura, pe acel băiat îl va lua fata.

LĂTRATUL CÂINILOR – auzit de fata care ieşea de la masa Sf. Vasile era semn că întracolo se va mărita. Fata care auzea lătratul câinelui bătrân, va lua un om vârstnic, iar care auzea lătratul unui căţelandru, va lua om tânăr.

La Anul Nou se obişnuieşte să fie ridicaţi copiii sub un an la grindă. Părinţii copiilor aduc, la masă, plocon. Moaşa ia pruncul şi ţinându-l vertical îl ridică de trei ori cu capul până la grindă, urându-i să crească mare şi voinic, să fie norocos şi sănătos. Apoi se aşează la masă şi petrec. La plecare moaşa dăruieşte pe copil cu bani şi îmbrăcăminte.

Se credea că aceluia care strănuta în noaptea de Anul Nou îi va merge bine, iar părinţi îi numeau vitele din curte, socotind că are noroc la ele. Nu se mânca găină, crezându-se că râcâie înapoi şi nu-ţi va merge bine. Pentru fineţea feţei fetelor, masa de Anul Nou începe cu răcituri, (piftie) sau cotoroage cum li se spun în Banat.

Sfaturi pt taierea porcilor

Odată cu începerea perioadei de sacrificare a porcilor pentru sărbători, medicii Direcţiei Sanitar Veterinare atrag atenţia că este interzisă comercializarea cărnii de porc în pieţele agroalimentare din Paşcani. Cei care vor fi depistaţi că nu respectă legea şi vând carne de porc în pieţe, în jurul acestora sau în alte locuri neamenajate vor fi amendaţi iar carnea va fi confiscată. Dealtfel, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare au început de zilele trecute controale în pieţele păşcănene.
Prin urmare, cei care doresc să îşi procure carne pentru prepratele de Crăciun se pot aproviziona doar din magazinele şi măcelăriile specializate. Doctorul Vasile Gaboran precizează că produsele de aici se vând sub supraveghere veterinară, fiind supuse analizelor pentru depistarea trichinelozei.
În ceea ce priveşte sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei, dr. Gaboran menţionează că efectuarea analizei este obligatory. El informează că în Paşcani funcţionează două puncte unde poate fi făcut controlul microscopic pentru depistarea bolii porcine. Este vorba despre Piaţa Vale, unde există afişat şi numărul de telefon la care poate fi apelat medicul care face analiza, inclusive sâmbăta şi duminica, şi la Circumscripţia Sanitar Veterinară din zona Vatra, unde programul este zilnic, între orele 06.00 şi 08.30. Preţul analizei pentru depistarea trichinozei este de 7 lei

marți, 14 decembrie 2010

Poze de iarna





Colinde - O brad frumos

O, brad frumos, o, brad frumos,
Cu cetina tot verde,
Tu eşti copacul credincios,
Ce frunza nu şi-o pierde.
O, brad frumos, al lui Hristos,
Verdeaţa ta îmi place,
Oricând o văd sunt bucuros,
Şi vesel ea mă face.
O, brad frumos, o, brad frumos,
Cu frunza neschimbată,
Mă mângâi şi mă faci duios,
Şi mă-ntăreşti îndată.
O, brad frumos, al lui Hristos,
Verdeaţa ta îmi place,
Oricând o văd sunt bucuros,
Şi vesel ea mă face

Colinde - Am plecat să colindăm

Am plecat să colindăm,
Domn, domn să-nălţăm,
Când boierii nu-s acasă,
Domn, domn să-nălţăm.

C-au plecat la vânătoare,
Domn, domn să-nălţăm,
Să vâneze caprioare,
Domn, domn să-nălţăm,

Căprioare n-au vânat,
Domn, domn să-nălţăm,
Ci-au vânat un iepuraş,
Domn, domn să-nălţăm,

Să facă din pielea lui
Domn, domn să-nălţăm,
Veşmânt frumos Domnului
Domn, domn să-nălţăm.

Colinde - We Wish You a Merry Christmas

We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
And a happy New Year.
Chorus: Good Tidings to you wherever you are;
Good tidings on Christmas And A Happy New year.
We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
And a happy New Year.
Oh, bring us a figgy pudding,
Oh, bring us a figgy pudding,
Oh, bring us a figgy pudding,
And a cup of good cheer.
Chorus: For we like a figgy pudding,
For we like a figgy pudding,
For we like a figgy pudding,
And a cup of good cheer.
Chorus: And we won't go till we've got some,
And we won't go till we've got some,
And we won't go till we've got some,
So bring some out here.
Chorus: We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
We Wish You a Merry Christmas,
And a happy New Year.

Colinde - Jingle Bells

Dashing through the snow
On a one-horse open sleigh
O'er the fields we go
Laughing all the way;
Bells on bobtail ring
Making spirits bright
What fun it is to ride and sing
A sleighing song tonight.

Jingle bells
Jingle bells
Jingle all the way!
O what fun it is to ride
In a one-horse open sleigh.

A day or two ago
I thought I'd take a ride
And soon Miss Fanny Bright
Was seated by my side;
The horse was lean and lank;
Misfortune seemed his lot;
He got into a drifted bank
And we got upshot.
Jingle Bells
Jingle Bells
Jingle all the way!
What fun it is to ride
In a one-horse open sleigh

A day or two ago
the story I must tell
I went out on the snow
And on my back I fell;
A gent was riding by
In a one-horse open sleigh
He laughed as there
I sprawling lie
But quickly drove away.
Jingle Bells
Jingle Bells
Jingle all the way!
What fun it is to ride
In a one-horse open sleigh

Now the ground is white
Go it while you're young
Take the girls tonight
And sing this sleighing song;
Just get a bobtailed bay
Two-forty as his speed
Hitch him to an open sleigh
And crack! You'll take the lead.
Jingle Bells
Jingle Bells
Jingle all the way!
What fun it is to ride
In a one-horse open sleigh

Colinde - Aseară pe asfinţit

Aseară, pe asfinţit,
Mândra stea ne-a răsărit.
După care noi ne-am dus,
Să-l căutăm pe Iisus.
Pe fiuţul Mariei,
În pământul Galileii.
Zice-se că, Maria
Din casă-n casă umbla,
Să nască pe Mesia.
Şi'ntr-o peşteră a intrat,
De nimeni nu s-a 'ntrebat.
Aici Domnul s-a născut,
Ce l-am aşteptat de mult.
Îngerii, cu flori în mână,
Împletesc mândra cunună.
Pe cunună-i scris frumos,
Astăzi s-a născut Hristos.

Craciun Fericit!!

Astazi s-a nascut hristos!Craciun Fericit!

Avatare de Craciun











Poze de craciun

Poze de craciun

Taierea porcuui de Ignat